ریاضی و رشته کامپیوتر

windowslivewritercba-engineer.jpgتاریخ پر است از حرف‌ها و عقاید یک عده آدم که بعدها معلوم شده این دیدگاه‌ها و عقاید نادرست بوده‌اند. بدبختانه گاهی این حرف‌ها را آدم‌های معروفی زده‌اند، بنابراین عده‌ای بدون فکر و همچون کاسه داغ‌تر از آش، سنگ حرف‌های نادرست آن آدم‌ها را به سینه زده‌اند. به ویژه در تاریخ فناوری از این کارها زیاد رخ داده‌است.

داستان از آنجا آغاز شد که زمانی چند نفر آدم نادان در خارج گفتند که کامپیوتر چه ربطی به ریاضی دارد؟ یا اینکه: چرا کامپیوتری‌ها اینقدر باید ریاضی بخوانند؟ (بعدها ثابت شد که حرفشان نادرست است، گرچه همان زمان هم طرفداران چندانی پیدا نکردند)

آنگاه چندین آدم ناآگاه در داخل که دل خوشی از ریاضی (یا استادان ریاضی) نداشتند، داد و بیداد راه انداختند که ریاضی به کامپیوتر ربط ندارد و چرا ما اینقدر ریاضی می‌خوانیم؟ ریاضی که کاربرد ندارد و از اینگونه حرف‌ها

با پیدایش گوگل و مزیت رقابتی آن که همانا «الگوریتم جستجو»ی آن بود، جنگ الگوریتم‌ها دوباره آغاز گردید و توجه به الگوریتم‌ها و ریاضی بسیار بیش از گذشته شد.

حجم داده‌ها و اطلاعات جهانی بسیار زیاد شده و نیاز به زیرساخت‌های ریاضی، داده‌کاوی و … حس گردید وگرایش بیشتری به ریاضی به وجود آمد.

اما من هنوز هم همان حرف‌های کهنه را می‌شنوم. بدون رو دربایستی بگویم من اگر بخواهم کسی را استخدام کنم نمره‌های ریاضی او را می‌پرسم و قصد دارم از این پس روی این کار تاکید بیشتری بکنم، کما اینکه چند روز پیش این کار را کردم، حتا از کسی هم که می‌خواهد برای کارآموزی پیش ما بیاید یک‌سری نمره پرسیده‌ام که ریاضی جزو آنها بوده است.

اما فواید ریاضی برای کامپیوتری‌ها:

– ذهن آنها را منطقی و منظم نگه می‌دارد و در کار بسیار به آنها کمک می‌کند

– ریاضی یکی از بهترین ورزش‌های ذهنی است و باعث می‌گردد ذهن دیرتر پیر گردد.

– آنهایی که می‌خواهند ادامه تحصیل دهند در دوره کارشناسی ارشد و دکترا به شدت به آن نیاز خواهند داشت.

– اگر ریاضی شما خوب باشد در درس‌هایی چون ساختمان گسسته و رشته درس‌های پس از آن از جمله ساختمان داده‌ها، طراحی الگوریتم‌ها و هوش‌مصنوعی مساله‌ای نخواهید داشت.

– نمره بهتر از ریاضی (گرچه یادگیری مهم‌تر از نمره است) دست کم معدل کل شما را بالاتر می‌برد.

– پاس نکردن درس‌های ریاضی به‌ویژه در آغاز کار (ریاضی 1 یا 2) به شدت انگیزه درس خواندن شما را پایین می‌آورد.

پی‌نوشت: نوشته «پی‌نوشتی بر نوشته ریاضی و رشته کامپیوتر» را بخوانید. پیش ار آن به عکس بالا توجه کنید و درآن تامل کنید. شرکتی مهندس کامپیوتر می‌خواهد و شماره تلفن خود را به شکل فرمولی ریاضی می نویسد. چرا؟

اگر می خواهید بار دیگری که  مطلبی نوشته شد، آگاه گردید. عضو خوراک (feed) این بلاگ شوید.

40 Responses to “ریاضی و رشته کامپیوتر”

  1. ممنون از مطالب خوبتون….
    حرف شما درسته که ریاضی باید وجود داشته باشه در این رشته .
    اما بحث بر سر حجم ریاضی هستش ، درصد درسهای ریاضی نسبت به درسهایی تخصصی دیگه چقدر باید باشه ؟ من فکر می کنم الان ریاضی بیش از اندازه وجود داره….

  2. به نظر من که واسه خودم محترمه و شاید برای بعضی ها نباشه(!) من اصولا با هر چیزی که مخالف جهت کاری-تفریحی من باشه مخالفم !
    اگر یک زمان نیاز شد که من به هرچیزی حالا فرض کنیم ریاضیات نیاز داشته باشم خوب می رم و مطالعه می کنم و در مورد اون اطلاعات کسب می کنم !

    نمی دونم شاید هم این از تنبلی من باشه ولی تا آلان که کاره خودم رو راه انداختم و امیدوارم که هیچ وقت به پست تو نخورم 😛 😉

    البته این ریاض گسسته رو پایه هستم که حالا که درست حسابی خوندمش مفاهیمش به شدت توی تمام درس ها ریشه دونده !

  3. كاملا موافق هستم. از بين كلي كامپيوتردان (برنامه‌نويس، مدير سيستم، طراح سيستم و …) كه تا حالا ديدم و باهاشون كار كردم اونايي موفق بودن كه يا رياضي رو خوب بلد بودن يا خوره كامپيوتر و تخصصشون بودن. اگر شركتي بخواد رو نرم‌افزارش سرمايه‌گذاري كنه مدير سيستمش بايد حتما يا رياضي بدونه يا اونايي كه رياضي مي‌دونن رو دوست داشته باشه. 🙂

  4. اگر چند مثال شهودی تر می زدی شاید بهتر به نتیجه می رسیدیم:
    ۱− cryptography : یکی از مباحث بسیار جالب در علم کامپیوتره که برای رمزنگاری اطلاعات استفاده میشه. چند وقت پیش داشتم یه کتاب در این مورد ورق میزدم به طور وحشتناک داشتم سکته می کردم چون اکثر مباحثش ریاضیات بود. اونم گراف و جبر و احتمال و …. راستی java یک package به همین نام داره!!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Books_on_cryptography
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptography
    ۲− فناوری تشخیص صدای انسان: اگر بخواهید برنامه ای در این زمینه بنویسید باید به شدت ریاضی بدونید اون هم از نوع جبر و گسسته و کوفت و زهر مار! (شیرینه). یادمه کتابی در ایم زمنینه می ورقیدم که اکثر مطالبش فرمول های ریاضیات وحشناک بود در ضمن باید فیزیک هم بدونید مثلا موج صوتی و … همین طور ساختار دهان انسان و …
    Prentice Hall – Spoken Language Processing – A Guide to Theory, Algorithm and System Development

  5. Mohsen

    رياضي مهمه قبول
    اما اين چيزايي كه ما تو دانشگاه تحت عنوان درس رياضي خونديم چقدر الان به كارمون مي ياد؟؟
    مباحث رياضي مهندسي مثلا حل انتگرالهاي … به روش تبديل لاپلاس!!؟؟

  6. در مورد گفته دوستمون khajavi که مثال فناوری تشخیص صدای انسان رو آوردند
    آیا کسی که تحلیل و یا مدیریت اون رو انجام می ده باید تمام کارها محاسباتی رو خودش انجام بده ؟

    به نظر من آشنایی مسائل رو حل می کنه و در تخصص اون هم نیست که بخواد فرمول سازی بکنه و کمک کسی که در این زمینه ها کار کرده لازمه

    حالا شاید اگر مهندسی که این موارد رو به طور کامل می دونه یک برتری اون محسوب بشه و آقا ناصر بخواد استخدامش بکنه ولی دلیل بر برتری داشتن اون شخص نیست.

    من هدفم این نیست که بگم ریاضی مهم نیست
    هدفم اینه که بگم همه چیز رو سیاه سفید نبینید

  7. نمیدونم چرا همه میخوان ریاضی رو به برنامه نویسی ربط بدن !

    نمیدونم کدومتون تو یه برنامه معمولی که میخواید بنویسید به ریاضی احتیاج پیدا کردید که ماها دومیش باشیم!!

    اره , برا برنامه های انالیزر ریاضی لازم هست , ولی این برنامه ها رو شرکت های گنده روش کار میکنن , نه ماها !!!!

  8. اوه اینقدر بین این Tab های فایرفوکس جابجا شدم جمله بندی ام خراب شد

    حالا شاید اگر مهندسی که این موارد رو به طور کامل می دونه یک برتری اون محسوب بشه و آقا ناصر بخواد استخدامش بکنه ولی دلیل بر برتری داشتن اون به نفری که به ریاضی توجه خواصی نکرده نیست.

  9. تائید میشه.

    البته ریاضیات به معماری کامپیوتر و برنامه نویسی خیلی مربوطه و یک برنامه نویس خوب باید تحلیل ریاضی خیلی قوی داشته باشه اما اگر منظور مثلاً برای یه خانم منشی که کارهای معمول با کامپیوتر و ویندوز میکنه مسلماً نمیتونه خیلی مفید باشه.
    ولی در دانشگاه نمیشه حدس زد که شما در آینده قراره یک برنامه نویس حرفه ای بشید و یا یک منشی ساده. پس باید ریاضی رو بلد باشید.

    در همین رابطه خوندن این مقاله خالی از لطف نیست:

    اين‌ها، عاشق رياضيات هستند! (سيستم‌هاي كارمنديابي Google)

  10. kian

    من یک معلم شیمی هستم و همیشه از درس ریاضی حمایت میکنم. همیشه به شاگردام میگم وقتی شما سعی میکنید یک تمرین ریاضی را حل کنید اولین فایده ای که براتون داره اینه که خون بیشتری به مغزتون میرسه بنابراین مغزتون تغذیه میشه همانطوری که وقتی یک ورزشکار وقتی دمبل میزنه خون بیشتری تو رگهاش جریان پیدا میکنه و پس از مدتی عضلات اون قوی میشه با حل تمرینات ریاضی و حتی دیگر دروس مغز شما فکر کردن را یاد میگیره و در آینده میتونید از این توانایی در کار و زندگی استفاده کنید! از طرف دیگه مردم دشمن اون چیزی هستند که نمیدانند! بنا براین اگه شما ریاضی را یاد گرفتید دیگه از اون بدتون نمیاد و نمیپرسید به چه دردی می خوره؟

  11. اگر میخواهید کسی را استخدام کنید دانش ریاضیِش رو تست کنید، نه این که نمره ریاضیش رو بپرسید 😉

    حرفتون کاملاً درست؛ اما واژه “ریاضی” کمی گسترده تر از اون مفهومیه که شما میخواستید بهش اشاره کنید. احتمالاً شما منظورتون ریاضیات کاربردی (Applied Mathematics) یا Computational Mathematics بوده.
    در اینصورت کاملاً باهاتون موافقم و از این مطلبتون حمایت هم میکنم.

  12. فاطمه

    من دانشجوی ریاضی هستم .با علاقه وارد این رشته نشدم .ولی حالا که ترم 6هستم به آقا میلاد وآقا مهدی باید عرض کنم نصف عمرتون هدر رفته.چرا؟چون ریاضی مادر علمهاست.دوتا از بهترین استادهای کامپیوتر ما که دکترا دارند با اجازه ی شما لیسانس ریاضی دارند .وقتی یکدرس خیلی ساده ی گسسته را کاملا متوجه شدید لذت آن را هم درک کردید پس باقی درسهای ریاضی هم همین گونه اند.یادتان باشد وقتی گفته میشود علوم پایه یعنی بدون آن پایه های علم متزلزل میشود. ف

  13. نه آقا جان هيچ ربطي نداره !!!
    من كسايي رو ميشناسم كه خير سرشون از طريق رياضي فيزيك وارد رشته كامپيوتر شدند ولي به اندازه يك كاربر ساده كامپيوتر هم بلد نيستد كار كنند. ولي در عوض بچه هاي فني ( هنرستاني ) كه ادامه تحصيل داده اند و رياضي انچناني هم نخوانده اند بسيار بسيار موفق تر هستند ( اين رو من به عينه دارم ميبينم )
    موفق باشيد

  14. بنده هم بانظر شما موافقم . اصلا ریاضیات قلب طبیعته .به نظر من انسان باید همیشه ریاضی بخونه تا همیشه فهم مسائل براش راحت باشه .

  15. نازنین

    با این که من اول دبیرستانم اما عاشق ریاضی ام ومی خوام برم رشته ریاضی فزیک .

  16. عادل خفن

    ریاضی به چه دردی می خوره هر که کله خر خورده می ره توکارریاضی

  17. sahar

    man baraye ye tahghigh oumade bodam ke az matalebetun estefade kardam mer30

  18. حمیدرضا

    توجه داشته باشین که علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر و برنامه نویس کامپیوتر تفاوت اساسی با هم دارن. مهندسی کامپیوتر سعی داره که به علم کامپیوتر به عنوان یک فرایند مهندسی نگاه کنه و روش هایی(قابل تکرار و ساده) رو کشف کنه که یک مهندس کامپیوتر با استفاده از اونا مثل بقیه رشته های مهندسی بتونه سیستم های خوب کامپیوتری رو ایجاد کنه. اما در عین حال رشته علوم کامپیوتر سعی در توسعه راه های بهینه انجام اعمال محاسباتی و بهینه سازی الگوریتم ها و …. داره. به عبارت دیگه بیشتر به اساس کامپیوتر کار داره تا استفاده محض از اون. اگر به تعریف هر یک از این رشته ها توجه نکنیم ممکن هست که در درک اینکه چرا رشته ای به نام مهندسی کامپیوتر به وجود آمد دچار مشکل شویم. در کشورهای دیگه هم مهندسی کامپیوتر وجود داره منتهی تفاوتش با اینجا اینه که اینقدر دیمی نیست و در بعضی از کشورهای معلوم الحال (همون هایی که با نرم افراهاشون بر دنیا سلطه پیدا کردن و هممون مجبوریم از این نرم افزار های استفاده کنیم)که نمی خوام اسمشونو بیارم به عنوان high tech تعریف شده که نتیجه اون اینه که دانشجویان خارجی رو توی اون راه نمی دن. اگر دقت کنینن ما توی رشته مهندسی نرم افزار تحلیل سیستم های کوچک را یاد می گیریم و هیچ بحثی از تحلیل سیستمهای بزرگ و حتی متوسط نیست و حتی راجع به ابزارهای میریت تیم های چند هزار نفره هیچ منبعی رو پیدا نمی کنید. اینها همه نشانگر این مسئله هست که اگر ما در کشور در رشته کامپیوتر به موفقیت چندانی نمی ریسم ، این هست که از اهداف این رشته فاصله گرفتیم و فقط صرفا یک سری برنامه نویس تحویل جامعه می دهیم.

  19. شروع علم کامپیوتر و برنامه نویسی برای حل مشکلات ریاضی بوده و در ادامه رشد، به تمام شاخه ها رسوخ کرده است و به سمت راحت استفاده شدن توسط کاربرهای معمولی پیش رفته است به همین دلیل به نظر من میزان هوشمندی ریاضی یک برنامه نویس موقعیت اونو از خالقان برنامه ها و کارهای بزرگ تا یک کاربر معمولی مشخص می کند. اگه احساس نیاز نمی کنید شما احتمالا بیشتر کاربر هستید تا تولید کننده!!

  20. برادر عزیزم:من مدت زیاد میشود که ریاضی میخانم مگرچندان یاد نمیگرم باید من چه کنم.

  21. mohammad

    من مطالبی در مورد نرم افزار تحلیل ریاضی AHPنیاز دارم اگه لطف کنید و مرا راهنمایی کنید ممنون میشم

  22. saiid reza ghaffary

    دوستان علم همه جورش خوبه چه ریاضی چه کامپیوتر من خودم نرم افزار میخونم ولی چون ریاضی تو دبیرستان نخوندیم کمی ازبرنامه نویسی عقبم پس فرقی نداره مکمل هم هستن
    سالم زندگی کنید تا سالم باشید بای بای

  23. نظر همه دوستان محترم است.
    اما به نظر من با اینکه اصلا ریاضی خوبی ندارم.
    ریاضی پدر و برق مادر کامپیوتر است.

  24. مهيا

    سلام من خودم دانشجوي ارشد كامپيوترم و به نظرم كسي كه به رياضي علاقه نداشته باشه واقعا تو اين رشته كم مياره

  25. محمد رضا

    ریاضی علوم پایه کامپیوتر و الکترونیک است که الکترو نیک هم یکی دیگر از علوم پایه کامپیوتر هست .انهای که می گن ربط نداره یا کاسب پایتختن یا فقط مدرک کامپیوتر دارن .

  26. من ازشما می خواهم بپرسم که ایارشته کامپیوتربایدحتماریاضیاتمان قوی باشدممنمون لطفاجوابم رابدهیدخواهشمندم منتضرم هم به جواب شماوهم ظهورحضرت مهدی . ….؟

  27. جواب ندادی ها. …………….؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟………………؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟………….

  28. محسن

    به نظر من ریاضی بلد بودن و خوب کار کردن باهاش خوبه ولی مشکل ما روش تدریس ریاضیه.
    در دوران دانشجویم مشکل من به این شکل بود که من میدونستم الان برای نوشتن این برنامه به فلان الگوریتم و فلان فرمول ریاضی نیاز دارم ولی یادم نمی موند چیه .
    سر امتحان هم همین مشکل را داشتم ولی پشت کامپیوتر موقعه برنامه نویسی یه نگاه ساده به کتاب ریاضی و یاداوری شدن فرمول راحت میتونستم کارم را ادامه بدم ولی توی امتحان ریاضی هنگ میکردم یه دوسه ترم پشت معادلات دیفرانسیل و ریاضی 2 موندم ولی راحت برنامه نویسی ها را انجام میدادم حتی واسه بچه های دیگه هم مینوشتم راحت زبان سی و اسمبلی و ساختمان داده و مهندسی نرم افزار را با نمره بالا پاس کردم
    به نظر من شرایط برنامه نویسی با اینکه بتونی خوب ریاضی بلد باشی فرق داره

  29. fahim

    سلام
    برادر میشه بگی که چطوری باید ریاضی را بخونم تا یاد بگرم؟

  30. با سلام اول بنده عمومی هستم و می خواهم این سال رشته بر دارم که علاقه من به کامپیوتر است به نظر شما از حرفه بروم یا ریاضی فیزیک یا تجربی لطفآ راهنمایی کنید

  31. سسس

    سلام رشته کامپیوتر ریاضی با کاردانس فرق میکنه یا نه؟

  32. mahsa

    سلام من هنوز 3 سال تا کنکور دارم و به کامپوتر غلاقه زیادی دارم
    اما موندم رشته ریاضی برم یا در هنرستان بخونم
    در ضمن در درس ریاضی خیلی قویم

  33. MOSTAFA

    سلام.میشه لطفا کتابهایی معرفی کنین برای یادگیری کاربردی ریاضی؟من داشجو یا محصل نیستم لطفا کتاب معرفی کنین تا با خوندنشون تو خونه ریاضیات رو آموخت.

  34. RezzA

    سلام.
    کاملا مخالفم.
    من با زبان های طراحی سایت سی شارپ و اس کیو ال کار میکنم و صادقانه فقط به جمع تفریق تقسیم و ضرب نیاز پیدا کردم.
    همین و بس.

  35. سلام به نظرم تا حدودی ربط داره اما شما فقط این مطالبی که نوشتین به چیزایی مثل معدل و پاس شدن و هوش و اینا توجه کردی

  36. یه نفر

    با سلام

    ریاضی پایه کامپیوتره و جبر هم یکی از ستون های حیاتیشه از جبر استفاده های حیاتی در زمینه آنالیز و طراحی مدار های منطقی دیجیتال میشود و در کامپیوتر از اعداد باینری نیز استفاده میشوداما فقط ریاضی نیست خیلی از بچه های رشته ریاضی رفتن توی کامپیوتر که کسی که ریاضیش هم صفر باشه ولی کامپیوتر کارش باشه از اونا بهتره به آدمش بستگی داره

  37. Negar

    سلام … من میخوام تو هنرستان کامپیوتر بخونم … میشه بگین ریاضیش در چه حده؟چون من به ریاضی علاقه ای ندارم و نمره ریاضیمم زیاد بالا نیست

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>