چندین سال است درباره جنبش نرمافزارهای آزاد/بازمتن سخن میگوییم، بسیاری فکر میکنند چون به آن دلبستهایم یا چون نانمان در آن است آنرا ترویج میکنیم و باور کنید که اینگونه نیست چرا که امروزه همهجا به لینوکس و نرمافزارهای آزاد/بازمتن بهعنوان راهکاری جدی مینگرند.
شاید بتوان گفت لینوکس نمادی از پیشرفت، پذیرش و فراگیر شدن نرمافزارهای آزاد/بازمتن است و بر همین اساس من جایگاه آن را در بازارها و برای کاربردهای متفاوت بررسیای هرچند گذرا کردهام.
گرچه شاید اینجا هنوز اوضاع بسیار فرق کند و من به چشم خود دانشجوی کامپیوتری را دیدهام که حتا نام لینوکس را نیز نشنیده بوده است. هنوز هم بسیاری از مدیران سازمانها فکر میکنند لینوکس چیزی بدرد نخور، فانتزی یا بسیار نامناسب احوال آنهاست. بگذریم، چرا که این نیز بگذرد.
بگذارید ببینیم نقش و جایگاه لینوکس در بازارهای مختلف چگونه هست:
۱. ابر رایانهها (سوپر کامپیوتر): لینوکس فراگیرترین سیستم عامل ابر رایانهها است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده ۹۱ درصد از ۵۰۰ ابر رایانه برتر دنیا (۴۵۵ عدد) از لینوکس استفاده میکنند.
۲. سرورها: خب فکر نمیکنم نیازی باشد که بگویم وضع لینوکس اینجا هم خوب است و بسیاری از کسانی که مدعی هستند لینوکس برای رایانههای رومیزی مناسب نیست معترف هستند که لینوکس سیستم عاملی قوی و مناسب برای کارهای مختلف در سطح سرور است.
۳. رایانههای رومیزی: شاید بتوان گفت وضع لینوکس در این بخش از بازار به خوبی بخشهای دیگر نیست ولی در چندسال گذشته تلاشهای بسیاری صورت گرفته تا نسخههای رومیزی (Desktop) لینوکس کاربر پسندتر شوند و پیامد این تلاشها پذیرش بیشتری نیز صورت گرفته، گروهی برآنند که لینوکس رومیزی در حال گذر از شکاف است و بهزودی فراگیرتر نیز خواهد شد. در همینجا هم اقبال به لینوکس -دست کم از سوی دانشجویان- بسیار بیش از گذشته شده است.
همین چند روز پیش هم گوگل ویندوز را پس زد و استفاده داخلی از آن را – به خاطر نداشتن امنیت کافی- ممنوع کرد. که این کار پذیرش لینوکس را برای سیستمعامل رومیزی از سوی دیگران شتاب خوهد بخشید.
۴. ابزارهای همراه: در سطح گوشیهای هوشمند تلفن و نتبوکها تلاشهای بسیاری صورت گرفته و موفقیتهای بسیاری حاصل شده است. همین ماه پیش بود که برای نخستین بار فروش گوشیهای اندروید دار بیش از آیفون شد. و اگر پیگیر خبرها باشید میدانید که شرکتهای سازندهی تلفن همراه زیادی دارند گوشی با سیستم عامل اندروید یا دیگر سیستمعاملهای مبتنی بر لینوکس همچون MeeGo تولید میکنند. برای نمونه HTC، سامسونگ، سونی اریکسون، الجی، نوکیا و موتورولا را ببینید.
۵. رایانش ابری: اگر پیگیر خبرها و فناوریهای مربوط به رایانش ابری (Cloud Computing) باشید میدانید که آنجا لینوکس و دیگر نرمافزارهای آزاد/بازمتن یکهتاز میدان هستند و دیگر شرکتها با اختلاف زیادی از آنها در ردههای پسین قرار دارند.
۶. دیگر بسترها: تقریباً میتوان گفت برای هر بستر دیگر هم نسخهای از لینوکس وجود دارد، یا بهسبب بازمتن بودن میتوان برای آن نسخهای ساخت. برای نمونه همین دیروز خبری منتشر شد از نسخهای نو از لینوکس بنام Linaro برای بستر ARM که توسط کنسرسیومی از شرکتهای IBM، سامسونگ، تگزاس اینسترومنتس و دو-سه شرکت دیگر حمایت میشود.
نتیجه اینکه اینکه لینوکس سیستم عاملی است برای تمام فصول. پس در هر کسب و کاری که هستید به آن جدی بنگرید.
از دید من «لینوکس یک مهارت بایسته» برای امروز است، چرا که لینوکس سیستم عامل فرداست.
اگر می خواهید بار دیگر که مطلبی نوشته شد، آگاه گردید. عضو خوراک (feed) این بلاگ شوید.
این جلمهٔ آخرت را باید طلا گرفت خیلی خوشم اومد.
امروز داشتم FOSSBazaar را را مطالعه میکردم که رسیدم به نقشهٔ درختی ابرکامپیوترهای دنیا، که توسط BBC طراحی شده. پیشنهاد میکنم پیوند زیر را هم ببینید:
In graphics: Supercomputing superpowers
این هم یک مقاله در مورد رایانش ابری در لینوکس که خوندنش خالی از لطف نیست:
Cloud computing with Linux
گوگل اتفاقا سراغ لينوكس نرفته. رفته سراغ مك و البته بيشتر يك بازي سياسي است تا فني.
[…] This post was mentioned on Twitter by S.Amirhossain Gtt, milad. milad said: لینوکس اینجا، آنجا، همهجا از وبنوشت کسب و کار نرمافزار: https://bit.ly/cqlS94 #iranfs #linux […]
[…] لینوکس اینجا، آنجا، همهجا نویسنده : ناصر غانم زاده ۰۱ […]
خب. لینوکس سیستم عامل خوبیه ولی جواب کارای من رو نمیده. باهاش زیاد راحت نیستم. درضمن تو سرورهای سطح پایین و متوسط لینوکس معروف و کارپسنده لی تو سرورهای بزرگ دیگه جواب نمیده و همون ویندوز سرور انتخاب بهتره.
آقا سعید از روی باد شکم حرف نزن! هر چی ابعاد مسئله بزرگتر میشه، سرورهای لینوکس اختلاف بیشتری با سرورهای ویندوز پیدا میکنند! خود مایکروسافت یه مدتی سرورهاش لینوکس بوده بنده خدا!
سعید جان من مثه احسان نمی تونم تشخیص بدم دقیقا از کجا حرف زدی
اما شک ندارم مطلب رو درست نخوندی برادر دینی
اما اگه به همین نوشتار هم درست و دقیق نگاه بندازید نوشته:
لینوکس فراگیرترین سیستم عامل ابر رایانهها است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده ۹۱ درصد از ۵۰۰ ابر رایانه برتر دنیا (۴۵۵ عدد) از لینوکس استفاده میکنند.
سلام
همانطور که میدانید سایت پشتیبان رسمی وردپرس هنوز وردپرس 3.0 را فارسی نکرده
در همین راستا بنده تصمیم گرفتم این نسه رو فارسی کنم و الان این نسخه ارائه شده
برای دانلود میتوانید به آدرس pesarak.net/hastipress
یا به
htto://hastipress.pesarak.net
مراجعه کنید
ضمناً ممنون میشم اگه توی وبلاگتون نسخه فارسی ساز رو برای دانلود عموم بذارید یا به سایت بنده راهنماییشون کنید
ممنون
تقبل الله!
بنده هم با نظر شما موافقم. اما جمله آخرتان را با اینکه صحیح است اضافه می دانم.
از موج گرایی و تصمیم براساس جو عمومی بپرهیزید، همین که تشخیص دهید لینکس سیستم عامل قوی و مناسب برای رفع نیازهای شماست کافیست تا به سمت آن بروید.
جالب بود!
ممنون استفاده کردیم،مطالب جالبی بود
[…] منبع:+ […]
ممنون از مطالب سایتتون
جناب غانم زاده سلام – بنده مدتی است که از سیستم عامل ویندوز به لینوکس مهاجرت کردم. متاسفانه در دانشگاه ها بر اهمیت و ضرورت استفاده از سیستم عامل های شاخه یونیکس صحبت چندانی نمی شود. کلیه دروس بر پایانه سیستم عامل ویندوز می باشد. در حالیکه ویندوز در عالم حرفه ای منابع سازمانی را به هدر می دهد. اولا پشتیبانی ندارد و همه نسخ آن کرک شده است. ماندگاری بالایی ندارد. از امنیت پایینی برخوردار است. اگر رایانه شما فاقد آنتی ویروس باشد محال است که آلوده به ویروس نگردد. بنابراین ریسک از دست دادن اطلاعات همیشه همراه سازمان است. ابزار های برنامه نویسی برای آن هم گرانقیمتند و فاقد پشتیبانی اما درعوض تمام شاخه های سیستم عامل یونیکس (انواع لینوکس ها) و حتی سولاریس و … همه و همه مجانی هستند. قوی ترین و امن ترین سرویس دهنده ها از همین شاخه است که اکنون سولاریس 11 به نظر این حقیر قوی ترین آن است. ابزار های برنامه نویسی آن هم رایگان است. تنها کافی است یکبار با جاوا برنامه ای را بنویسید تا قادر باشید در کلیه سیستم های عامل های موجود حتی ویندوز و مکینتاش و انواع و اقسام سیستم عامل های مبتنی بر یونیکس برنامه خود را اجرا نمایید. سیستم عامل های یونیکسی فاقد ویروس هستند و مانند ویندوز نیاز به کامپیوتر های با سخت افزار خیلی قوی ندارند. و الی آخر اما در موسسات آموزشی ایران به غیر از موارد نادر تنها از تکنولوژی های وابسته به شرکت مایکروسافت بحث می شود. راستی جناب غانم زاده خود جنابعالی از چه سیستم عاملی استفاده می کنید؟
من برای دسکتاپ از اوبونتو استفاده میکنم